Frequently Asked Questions

Hoe werkt de meeste dieseltoevoer bij sloepen, motor- en zeilboten?

Diesel komt vanuit de dieseltank naar eerste filter.
Het eerste filter filtert en geeft de diesel door naar het tweede filter wat vaak op de motor zit. De diesel wordt aangezogen door de diesel pomp op de motor.  De vraag en de doorstroom is altijd het grootst bij volle belasting.

Wat doet het eerste of primaire filter?

Het eerste- of primaire filter houdt de volgende stoffen tegen

 • Roest of oxidatie
 • Water
 • Schimmels

Waardoor treedt vervuiling van de brandstof op?

 • De brandstoftank is van binnen geoxideerd
 • Lekwater of condens in de tank
 • Schimmel is als besmetting, eenmaal in het brandstofsysteem blijft dit vaak aanwezig.
 • Of  bovenstaande is meegekomen met het tanken. Dit kan aanwezig zijn geweest in het bunkerstation of andere dieselvoorraad. (bijvoorbeeld oude diesel in een jerrycan).

Kan vervuiling problemen geven?

Zolang deze stoffen op bodem van de tank blijven liggen ondervinden we hier weinig tot geen last van. Zodra de boot gaat bewegen gaat vervuiling door de tank heen dwarrelen en komt het in de dieselaanvoer terecht. Dit gebeurt altijd onder vervelende omstandigheden, wind, golven, aan lager wal of een fijne combinatie hiervan.

Hoe vaak moet een filter worden vervangen?

Het eerste filter wordt vaak vervangen na een aantal uren.  Er bestaat een grote kans dat dit te vroeg… of juist te laat gebeurt. Te vroeg is geen groot probleem. Het kost wat extra geld maar het vervelende is dat er ontlucht moet worden en het daardoor een naar ruikend klusje wordt.
De motoruren opgegeven door filterfabrikanten waarna het filter vervangen moet worden, kunnen in de praktijk door de eerder genoemde vervuiling sterk afwijken. Ook worden de vaaruren vaak niet of niet juist bijgehouden.

Hoe kan er lucht in het brandstofsysteem komen?

Als je het dieselbrandstoffilter vervangt, de tank leeg vaart of wanneer er lekkage is in de brandstofleiding, is er een grote kans dat er lucht in het brandstofsysteem komt.
Wanneer je de motor probeert te starten gaat de lucht als een soort slot fungeren waarbij de normale toevoer van diesel naar de cilinders wordt geblokkeerd…simpel gezegd, de motor slaat af of start niet. Doorstarten kan vervelende gevolgen hebben zoals een lege accu of een verbrande startmotor.

Hoe ontlucht ik het brandstofsysteem en vervang ik een filter?

Zorg voor ongeveer een liter diesel in een handige schenkkan, doeken en of papier, het juiste (passende) gereedschap, een paar druppels motorolie en nieuwe filters. Lees van te voren de handleiding van de motor. Ontluchten wordt altijd besproken!

 1. Sluit de brandstofkraan vanaf de tank af.
 2. Maak het filterhuis schoon.
 3. Monteer een nieuwe filter en de (vaak) bijgeleverde pakkingen en of rubbers. Let hierbij ook op de pakkingring in het deksel van het filterhuis! Doe een beetje olie op de rubbers en pakkingen.
 4. Als het nieuwe filter een spin-on filter is is het verstandig voor het vastdraaien die te vullen met diesel om insluiting van lucht te voorkomen.
 5. Draai de ontluchtingsnippel of –plug open die het dichts bij de tank zit
 6. Draai nu de brandstofkraan open zodat er brandstof naar het filter, opvoerpomp en de dieselpomp kan komen
 7. De meeste motoren en zelfs een aantal filterhuizen hebben een hendel of zuigertje waarmee de brandstof naar de motor gepompt kan worden. Hou wat doeken of papier bij de hand want de kans dat je morst is zeer groot! De lucht wordt hierdoor uit het systeem, door de ontluchtingsnippel geperst. Er moet net zolang worden gepompt tot er echt geen bubbels of bellen mee naar buiten komen en er alleen nog maar een sterke straal diesel uitspuit.
 8. Werk vanaf de tank naar het eerste filter, eventueel het tweede filter, de dieselpomp en de injectors. Alles moet zonder lucht zijn. Toch proberen de motor te starten kan met lucht nutteloos zijn en vaak kostbare energie uit de accu trekken.
 9. Begrijp dat voldoende diesel door het systeem moet pompen om de lucht die aan het begin van de brandstof toevoer naar binnen is gezogen aan het eind weer naar buiten te pompen.
 10. Start nu de motor. Als de niet “rond” loopt (alle cilinders krijgen brandstof en lopen mee) dan moet je een of twee leidingen op de injectors losdraaien en die ontluchten. Houdt de leidingen bij het losdraaien tegen met een tweede sleutel om meedraaien en of afbreken te voorkomen. Vaak blijft de motor lopen en zie je de lucht uit de twee opengedraaide leidingen komen. Als deze na het ontluchten worden dichtgedraaid zullen de betreffende cilinders direct gaan meelopen .
 11. Laat de motor even lopen zodat alle lucht kan verdwijnen en je er zeker van bent dat er geen lucht meer het systeem in komt. Anders moet je eerst het lek dichten en opnieuw beginnen!

Conclusie: deze ergernis is te voorkomen. Dieselmade kent deze problemen en heeft een aantal betaalbare, eenvoudige oplossingen!

Contact:

M: info@dieselmade.nl
M: 06 – 261 366 35